Achter het stuur? Niet storen!

Peugeot 508

Telefoonverslaafd? Misschien. Het blijft moeilijk om notificaties te negeren. Ook als je achter het stuur zit. Maar, zoals iedereen weet, is dat levensgevaarlijk. Daarbij riskeer je een boete van 240 euro. Dat is een kwart van het bedrag van een nieuwe iPhone 11. Zonde! 

Afleiding in het verkeer is een ding. Zowel automobilisten, als fietsers en voetgangers hebben te maken met verschillende factoren die voor afleiding kunnen zorgen. Even een banaan eten, je navigatie aanpassen, dagdromen of in een diepzinnig gesprek verzeild raken met je bijrijder. En – uiteraard – de mobiele telefoon. 

Afleiding

Een verse iPhone 11 staat bij ons Apple-liefhebbers hoog op het verlanglijstje. Een mooi exemplaar om te laten vergroeien met onze rechterhand. Maar liever niet achter het stuur. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 65 procent van de automobilisten wél zijn telefoon gebruikt tijdens het autorijden. Of dat gevaren met zich meebrengt? Uiteraard. Gedragsonderzoeker bij SWOV Agnieszka Stelling vertelt aan EenVandaag:Afleiding door de telefoon verhoogt de kans op een ongeluk met een factor van maar liefst 3,6. Ter vergelijking, het praten met een passagier verhoogt het risico met 1,4 en eten tijdens het rijden maakt de kans op een ongeluk 1,8 keer groter.”

Die nieuwe iPhone blijft tijdens het rijden dus in onze tas. Of in het draadloze oplaadvak van de auto. Het oplaadvak van een Peugeot 508 Berline lijkt bijvoorbeeld ontworpen te zijn om het extra moeilijk te maken om je telefoon tijdens het rijden erbij te pakken. Het vak is namelijk onder het middenconsole weggewerkt en daar kom je niet zo gemakkelijk bij. 

Lees ook:  FemmeFrontaal reed mee in de beroemde Zoute Grand Prix van België

Niet storen

Geen onmogelijk weggewerkt draadloos oplaadvak? Er zijn duizend en één apps die er voor zorgen dat jij je op de weg blijft focussen in plaats van op je telefoon. Maar Apple zelf heeft daar ook een oplossing voor. De functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ (Instellingen > Niet storen) helpt om je aandacht op de weg te houden. Als deze functie is ingeschakeld worden je meldingen stilgehouden. Deze functie kan automatisch ingeschakeld worden wanneer de iPhone denkt dat je aan het rijden bent of wanneer je iPhone verbonden is met het Bluetooth of Apple CarPlay systeem van de auto. Je kan de functie natuurlijk ook handmatig inschakelen. Toch te nieuwsgierig? Vraag Siri of ze je berichten hardop voor wilt lezen! 

Foto header: Peugeot 508 – Iphone oplader.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
De nieuwe Audi TT RS Coupé en Roadster
Met een nieuwe voorzijde, nieuwe vaste achterspoiler en een agressiever uiterlijk is...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *