Groene kaart in de auto: verplicht of niet?

De groene kaart… iedere eigenaar van een auto kent ‘m als het goed is. Je krijgt de groene kaart na het afsluiten van je autoverzekering. Maar er zijn nogal wat vragen over dit mysterieuze ding. Want: wat heb je eraan? Moet ‘ie verplicht in de auto liggen? En waarom krijg je ‘m eigenlijk? We geven je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de groene kaart. 

Wat is een groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Op de kaart staat:

  • in welke landen je verzekerd bent
  • welk kenteken verzekerd is
  • tot wanneer de verzekering geldig is
  • de manier waarop je schade kunt melden 

Je kent de kaart waarschijnlijk via je autoverzekering. Maar ook bij een motor- of camperverzekering krijg je deze kaart. Het verschilt per verzekeraar in welke vorm je de groene kaart krijgt. Bij de één is het een pasje/papier per post en bij de ander een digitaal document: bijvoorbeeld een pdf-bestand in je eigen account van de verzekeraar of je krijgt de kaart per mail.

Is de groene kaart verplicht?

In Nederland en de meeste landen van de Europese Unie is het niet verplicht om de groene kaart altijd bij je te hebben. Dat komt omdat de politie in de meeste landen bij centrale systemen kan om te controleren of je voertuig is verzekerd. In Nederland doen ze dat bijvoorbeeld via de RDW. 

Groene kaart in het buitenland

Ga je met je voertuig buiten de grenzen van de Europese Unie? Dan kan een check voor vertrek nooit kwaad. In sommige landen is de groene kaart namelijk wel verplicht. Bijvoorbeeld in Turkije, Marokko en Oekraïne. Je hebt dan de originele variant nodig, gedrukt op groen papier. Dus niet een zwart-wit printje. Bekijk de lijst met landen waar de groene kaart wel en niet verplicht is. Ga je met de auto naar 1 van deze landen? En heb de originele kaart niet bij de hand of ben je ‘m kwijt? Bel dan met je verzekeraar. Doe dit ruim voor vertrek, want het opsturen van de nieuwe kaart kan soms een paar dagen duren.

Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie

De groene kaart handig bij pech of schade

Hoewel de groene kaart niet overal verplicht is, is het wel handig om ‘m bij je te hebben. Bijvoorbeeld in geval van pech onderweg of schade. Alle informatie die je nodig hebt over je verzekering staat erop. Zoals het nummer dat je moet bellen om je pech of schade te melden. Handig als je een keertje ergens zonder internet bereik staat. Print ‘m voor de zekerheid dus uit en bewaar het printje in de auto.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Ophef om seksistisch spotje van Renault
Hoe stereotype is dit? "Sorry", schrijft een vrouw met rode lippenstift op...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *