Je auto financieren met een persoonlijke lening

Een leven zonder auto, we kunnen het ons niet voorstellen. Maar wat als je plotseling een nieuwe auto nodig hebt? Je een auto uit Duitsland wilt importeren of die mooie klassieker van je buurman op het oog hebt? Alleen het enige wat je mist, is een dikke spaarrekening. Ga je dan voor private lease, een financial lease contract bij een dealer of voor een persoonlijke lening? We zetten de opties voor je op een rij:

Private lease

De optie die het meest gemakkelijk lijkt. Op papier dan. Met private lease rijd je in een nieuwe – vaak dertien in een dozijn –  auto voor een vast bedrag per maand. De periode is al bepaald, meestal vier jaar. Autokosten zoals verzekering, onderhoud en wegenbelasting zijn verwerkt in het maandbedrag. Boetes, benzine én het eigen risico -in geval van schade- neem je voor eigen rekening.

Niet van jou

De vanafprijs van private lease lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Maar afhankelijk van je wensen, denk aan lakkleur of opties zoals climate control of lederen bekleding, ben je ineens honderd euro verder. Daarnaast kom je niet zomaar van je leasecontract af. En na de looptijd van het contract neem je weer afscheid van de auto. De auto waar je zo gek op was, wordt namelijk nooit van jou.

In de markt voor die ene speciale auto? Een snelle BMW, bijzondere Porsche uit Duitsland of klassieke Mercedes uit de jaren 70? Dan speelt eigendom van de auto misschien een grote rol, je hebt dan twee opties om je auto te financieren:

Financial lease

De allereerste is ‘financial lease’. Een optie die vaak door een automerk of dealer aan je wordt aangeboden. In feite schaf je dan een auto aan op afbetaling bij een financieringsmaatschappij van het automerk of dealer. Hiervoor betaal je een maandbedrag in termijnen, afhankelijk van de hoogte van het aanschafbedrag van de auto. Dat doe je tot aan het einde van de looptijd van het contract.

Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

Het addertje

Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor alle extra kosten aan de auto, zoals een autoverzekering, het jaarlijkse onderhoud en natuurlijk de wegenbelasting. Waar zit hier het addertje onder het gras? Toch ook als het gaat om eigendom. Je koopt de auto op afbetaling bij een financieringsmaatschappij van de dealer, dat betekent dat de auto economisch gezien jouw eigendom is, echter zolang het leasecontract nog loopt, is de auto juridisch van de leasemaatschappij. Dit betekent dat als je de auto maandelijks niet kan aflossen, door welke omstandigheden ook, hij als onderpand gezien wordt en hij in het ergste geval in beslag genomen kan worden. Is de aflossingsperiode voorbij, pas dan is de auto van jou: zowel juridisch als economisch.

Persoonlijke lening

Zet je de rentetarieven, en de nadelen van een financial lease contract af tegen de voordelen van een persoonlijke lening dan lijkt deze laatste optie nog niet eens zo gek. Bijna old school, zelf (online) geld lenen voor je auto. Zeker als je wens is dat je bij de aanschaf van de auto zowel economisch als juridisch gelijk eigenaar bent, en je de auto direct kan verkopen als jij dat wilt. Een persoonlijke lening is dan het alternatief. Maar waar je moet je opletten bij het afsluiten ervan?

Slim afsluiten

Een persoonlijke lening afsluiten voor je auto doe je het slimst door de looptijd van de lening af te stemmen op de levensduur van je auto. Zo ben je er zeker van dat je straks niet betaalt voor een auto waar je niet meer in rijdt. Om dat te berekenen moet je weten wat de restwaarde is na bijvoorbeeld drie, vier of vijf jaar van de auto. De restwaarde is het bedrag dat jouw auto moet opleveren na de looptijd van de lening. Om die afschrijving te berekenen kun je de anwb raadplegen.

Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie


Daarnaast moet je er zeker van zijn dat je de bijbehorende maandlasten kunt betalen. En mocht je naar verloop van tijd wat extra te besteden hebben, dan kun je ervoor kiezen om je persoonlijke lening sneller af te lossen. Dat scheelt rentekosten. Op die manier houd je je eigen financiën beter in de smiezen en kun je zorgeloos genieten van jouw nieuwe bolide.

Welke optie je ook kiest om je nieuwe of tweedehands auto te financieren: alle bovengenoemde suggesties worden gezien als een lening, en geregistreerd bij het BKR (bureau kredietregistratie). Dat kan weer gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek die je wilt aanvragen. Geld lenen kost geld. 

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
K-Popgroep Blackpink x Kia
Of ze al een rijbewijs in de pocket hebben, geen idee! Maar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *