In Europa zijn dit de 10 beste plekken om wijn te proeven

Top 10 wijnstreken

Het is onmogelijk om Zuid-Europa voor te stellen zonder te denken aan zon op het terras en perfecte wijnen. Frankrijk, Italië en Spanje komen waarschijnlijk direct in je op als je denkt aan de fijne wijnen, maar er bestaat ook een wijncultuur in het prachtige Portugal. Dit is precies waarom wij de top 10 beste wijngebieden in Europa met je willen delen. Regio’s waar je gemakkelijk met de auto komt, ideaal voor een road trip door glooiende wijngaarden en pittoreske dorpjes. En daar horen ook lekker eten én onvergetelijke vakantiehuizen bij.

Dit zijn de top 10 wijnstreken waar iedere wijnliefhebber tenminste één keer in het leven moet zijn geweest.

1. Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

De vader van alle wijnvakanties is gekroond tot de beste wijnregio van Europa; heaven voor wijnliefhebbers. De regio is zo groot als Oostenrijk en strekt van Languedoc tot Bordeaux. En met meer dan 11.000 wijngaarden is dit het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. Het platteland van Bordeaux staat bekend om vijf druivensoorten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. En wat wit betreft zijn het: Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Behalve wijn is er nog meer te doen in deze Franse streek; want vanaf het schiereiland Médoc in het noorden tot aan de Spaanse grens in het zuiden zijn er ook nog eens fantastische zandstranden om naar af te reizen.

2. Sicilië, Italië

Er wordt verteld dat de wilde wijnstokken al veel eerder op Sicilië aanwezig waren dan de Grieken naar het eiland kwamen. Met meer dan 119.000 hectare wijngaarden op het eiland, heeft Sicilië dus een lange historie met wijn. Het eiland bezit daarmee ook de ‘oudste’ wijn van Europa, want de druivenstokken waaruit de rode wijn van Sicilië wordt gemaakt zijn naar schatting zo oud zijn als Sicilië zelf. Wijnen die je op het eiland absoluut moet proeven zijn Malvasia, Nero d’Avola, Novello en Catarratto Bianco. Proeven of nippen aan een verrukkelijk glas wijn kan bijna overal op Sicilië: op de hellingen van de Etna, in Syracuse waar je de beroemde Nero d’Avola geschonken krijgt, in Marsala en in Taormina.

3. Castilia-La Mancha, Spanje

Als ik zeg: “Toledo in Spanje”, dan heb je misschien wel een idee wat ik bedoel. Als ik je vraag naar “Castilla-La Mancha”, dan is de kans groot dat dat je je schouders ophaalt. En toch wordt de derde plek in de ranglijst vertegenwoordigd door de wijnregio Castilia-La Mancha, de regio waar ook Toledo ligt. Castilia-La Mancha is niet alleen het grootste wijngebied van Spanje, maar ook van de wereld met meer dan 400 wijnmakerijen; van rood, wit tot rosé. Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot. Door de nabijheid van Madrid is de regio gemakkelijk te bereiken.

Lees ook:  Déze SUV wint de Women's Worldwide Car of the Year Award 2024

4. Campanië, Italië

Campanië, of Campania zoals de Italianen zelf zeggen. Al van in de Romeinse oudheid is Campanië de bakermat voor kwaliteitswijn in heel het Middellandse Zeegebied. Enkele van de beste wijnen uit deze regio zijn: Greco, Asprinio, Pallagrello wit, Fiano, Falanghina, Coda di Volpe, Forastera en Biancolella. Campanië is naast de regio van goede wijn, pizza, Napels en mozzarella, ook de plek van La Dolce Vita, het goede Italiaanse leven. Ook staat Campanië staat bekend om haar schoonheid van de Amalfikust.

5. Umbrië, Italië

We rijden nog even door in Italië, richting Umbrië, ook wel bekend als het ‘groene hart van Italië’. De wijnstreek ligt in midden-Italië en wordt omringd door de streken Toscane, Lazio en Marche. Etrusken en Umbriërs waren de eersten die 3000 jaar geleden wijnstokken aanplanten. Later werd de regio vooral bekend door de witte wijn Orvieto. De druivensoorten die hier groeien klinken wat minder bekend in de oren, maar zijn het proeven echt waard. Denk aan de rode Sagrantino, Colorino of Sangiovese druif, typische Italiaanse druifsoorten.

6. Pays de la Loire, Frankrijk

De zesde plek brengt ons terug naar Frankrijk, in de wijnregio de Pays de la Loire. Hier struikel je bijna over het aantal wijnboeren; 4.625 om precies te zijn. Bijna allemaal gesitueerd langs de rivier de Loire, ook wel de beroemde Loire-vallei genoemd. Samen bezitten ze meer dan 40.000 hectare wijngaarden. Uniek in deze regio is de heerlijke Muscadet wijn, traditioneel gemaakt en smaakt heerlijk bij een vers visgerecht.

7. Comunidad Valenciana (Valencia), Spanje

Valencia staat wereldwijd bekend om haar sinaasappelen, maar de lange dagen met warme zon en de ligging naast de Middellandse Zee maken het ook tot een ideale plaats voor druiventrossen. Druivensoorten die je vast bekend in de oren klinken als je weleens op een terrasje zit en een Spaanse wijn besteld: Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon en Monastrell. De productie is in handen van drie producenten, die de streek in zeven wijngebieden hebben verdeeld. Over het algemeen zijn Valenciaanse wijnen intens, met body, structuur en een relatief hoog alcoholgehalte. Een fles wijn hier is heel betaalbaar en veel goedkoper dan ergens anders in Europa, zo’n vier euro.

Lees ook:  Verzekering elektrische auto duurder dan voor benzine auto

8. Toscane, Italië

De streek wordt vaak in een zin genoemd met de film ‘Under The Tuscan Sun’. Het is dan ook geen verrassing dat Toscane in deze top 10 staat. Met zijn prachtige heuvels vol wijngaarden, waarvan de Chianti tot de bekendste wordt gerekend, is Toscane veruit de vakantie wijnstreek bij uitstek. De Toscaanse wijnen zijn afkomstig uit de heuvels rond Florence (Firenze). Naast wijnproeven is de regio ook de plek om je verder te verdiepen in de beste wijnen ter wereld. Je kunt er zelfs wijnexpert worden én, als je er de tijd voor neemt, een master degree als sommelier halen.

9. Setúbal, Portugal

Portugezen zijn niet alleen wereldkampioen vis eten, maar ook kampioen wijn drinken. Een Portugees drinkt in zijn leven maar liefst 62,1 liter wijn. Setúbal is de wijnstreek waar je moet zijn voor onderhoudende wijnverhalen, en tradities. Families die de kennis van het wijnmaken van generatie op generatie doorgeven. Wijn uit deze streek valt tevens vaak in de prijzen, en wordt daarom vaak als ‘prestigieus’ gekenmerkt. Dit gebied strekt zich uit over ongeveer 9500 hectare. De erkenning is al oud, en dateert uit de middeleeuwen toen wijn een van de belangrijkste exportproducten was van het Portugese schiereiland was. Witte wijnen uit Setúbal zijn bloemige en in de rode wijnen ruik je kruiden en bessen.

10. Piemonte, Italië

De regio is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van het Italië. De meest beroemde uit de streek is de Barolowijn, vernoemd naar het dorp ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Alba. Het is een wat zware wijn, met veel tannine, die lang moet liggen voordat het gedronken mag worden. Iets toegankelijker en eleganter is de Barbaresco. Maar de meest gedronken rode wijn in de regio is de Barbera, een lichte fruitige rode wijn. En de Roero Arneis is een bloemige witte wijn die heerlijk wegdrinkt in de zomer. Voor een gemiddeld goede fles wijn in de supermarkt betaal je in Piemonte bijna 6 euro, iets prijziger dus dan de wijnen in Spanje en Frankrijk. 

Bron:
Vind hier informatie over de onderzoeksmethode die is gebruikt om deze top 10 samen te stellen.

Foto header:
Uitkijk over Barbresco in het Italiaanse Piemonte.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Mercedes-Benz CLA: Crimineel goed
Ik lijk er toch wel ijzersterk in te zijn: op foute auto’s...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *