Hyundai introduceert de nieuwe KONA (oh én een robothond)

Hyundai Kona 2023

De Hyundai KONA is vernieuwd en dat werd geheel in stijl gevierd met een Koreaans ontbijtje. Terwijl ik pittige kimchi naar binnen werkte, leerde ik niet alleen maar over de nieuwe KONA, maar ook over Hyundais ambities op het gebied van mobiliteit én robotica.

Zoals SPOT de Robothond.

Innovatie bij Hyundai

Afgelopen week schoof ik aan in de tijdelijke ‘Koreaanse tuinen’ van Hyundai in Sassenheim. Stiekem zaten we gewoon in de werkplaats. Dat Hyundai daar vooral aan hun elektrische wagenpark werkt, was te merken. Zo werden de smaakexplosies van rijstvellen en kimchi bijvoorbeeld niet verstoord door een benzine- of diesellucht. Een perfect voorbeeld van Hyundai als merk, dat innoverende mobiliteit hoog in het vaandel heeft staan. 

Hyundai is afgeleid van de term ‘Hyun-Dae’, wat Koreaans is voor ‘Modern Times’. Blik op de toekomst dus en dat resulteert in flinke bedrijvigheid op het gebied van Smart Mobility Solutions. Zo houdt het Koreaanse merk zich onder andere bezig met trucks en Urban Air Mobility, maar ook met autonoom rijden én robotica.

Spot de Robothond

En met dat laatste mochten we al even kennis maken. Ook Spot de Robothond was namelijk bij het ontbijt aanwezig en wandelde rustig – en ietwat schokkerig – door de Koreaanse tuinen. I gasped, toen ik ‘m voor het eerst zag. Het gele gevaarte heeft het formaat van een volwassen labrador, al mist-ie het knuffelgehalte. Toch is het een brave jongen; hij volgt commando’s naadloos op terwijl hij bestuurd wordt vanaf een console dat op een gigantische PlayStation controller lijkt.

Lees ook:  ZEEKR X: Gaat deze je over de streep trekken om elektrisch te rijden?

Spot is een product van Boston Dynamics, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in robotica. Momenteel is het bedrijf voor 80 procent in handen van Hyundai. In een korte promovideo zagen we hoe Spot braaf pakketjes afleverde. Maar ik heb me laten vertellen dat hij slimmer is dan dat. Zo zou hij bijvoorbeeld ook tunnels op kwaliteit kunnen controleren en metingen uit kunnen voeren. Mocht je nog op zoek zijn naar een hond – eentje die je niet hoeft uit te laten – dan is Spot misschien een optie. Al is hij wel duurder dan de gemiddelde Franse Bulldog én auto. Voor Spot betaal je namelijk al snel de prijs van twee(!) Hyundai KONA’s.

Nieuwe Hyundai KONA

En als we het dan toch over de Hyundai KONA hebben; daar kwamen we natuurlijk voor. De nieuwe generatie KONA komt in drie varianten: volledig elektrisch, hybride en als sportieve Hybrid N Line. De horizontale lichtstrips op zowel de voor- als de achterzijde van de auto geven een futuristisch gevoel. Hyundai noemt dit Pixelated Seamless Horizon Lamps. Ze doen me ook denken aan de IONIQ Concept ‘SEVEN’ (scroll maar even naar onderen).

De nieuwe KONA speelt ook in op het feit dat men steeds meer tijd doorbrengt in de auto. Daarom is comfort een belangrijke peiler in het interieur. Denk aan brede lendesteunen, modulaire onderdelen en zachte materialen. Net zoals bij de IONIQ 5 wordt er – als je voor een Eco pack kiest – namelijk uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame materialen. Denk aan eco-leder op de zetels en vloermatten van gerecycled PET-materiaal.

Lees ook:  Rijtest Hyundai KONA Hybrid: ‘De kleine TUCSON’
Hyundai Kona 2023

Slimme technologie

Slimme technologie zien we daarnaast niet alleen terug in niet-blaffende-robothonden of exo-skeletten, maar ook in de nieuwe KONA. Om jouw rit comfortabeler én veiliger te maken belooft het merk geavanceerde rijhulpsystemen onder de noemer Hyundai Smart Sense. Denk bijvoorbeeld aan High Driving Assist 2. Met dit systeem past de auto zijn snelheid aan aan de auto voor je en zorgt hij dat je – ook in bochten – binnen de lijntjes blijft rijden. De KONA is verder ook uitgerust met onder andere Lane Keeping Assist, High Beam Assist en Driver Attention Warning.

Er valt nog véél meer te ontdekken over de nieuwe KONA, maar dat bewaren we voor de rijtest die gepland staat voor deze zomer. Goed om te weten: dat zal de hybrid zijn. De volledig elektrische KONA wordt later geleverd. Stay tuned!

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
SEAT Ateca FR: Familie auto? Dan maar zo!
We went bigger, bolder and faster! De SEAT Arona werd ingeruild voor...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *