Opel Cascada: Prins Opel

Er gaat niets boven het rijden met de zon op je gezicht en de wind in je haren. En dat met vier vriendinnen of met manlief en twee kleine koters op de achterbank graag! Een cabriolet vinden die knap en betaalbaar is én ruimte biedt aan vier personen, is nogal een uitdaging voor als je wel eens wat anders wilt dan een lousy dakraampje.

FemmeFrontaal Awesomeness

8 Comfort
8 Drive
7 High Heels proof
8 Flirt factor
7 Value for money
7.6

Er gaat niets boven het rijden met de zon op je gezicht en de wind in je haren. En dat met vier vriendinnen of met manlief en twee kleine koters op de achterbank graag! Een cabriolet vinden die knap en betaalbaar is én ruimte biedt aan vier personen, is nogal een uitdaging voor als je wel eens wat anders wilt dan een lousy dakraampje. Of die gave cabriolet is een gezellige tweezitter, of hij is qua prijs ‘way out of your league’ of het is een Fransman. En van die Fransoos moet je maar net houden. Nu is er de blitse Opel Cascada. FemmeFrontaal testte vorige week de flirtfactor van deze charmante cabriolet aan de Cote D’ Azur.

Lang geleden als ik thuis kwam met een vriendje die in het bezit was van een Opel werd ik vierkant uitgelachen door mijn familie. Een vossenstaartje in de Ascona of Kadet, vergeelde afgerauste stoelen en pakjes shag op de bijrijdersstoel maakten de liefde niet heftiger. Eerder redenen tot afwijzing. Nu is het cult. Anno 2013 kan een jongeman of vrouw met een nieuwe Opel ineens jouw prins op vier wielen zijn! Opel heeft de laatste jaren flink geknutseld aan zijn imago. Met succes. Na de Ampera, Isignia en Adam (die fashionably late kwam in vergelijking met zijn concurrenten) is Opel weer helemaal up-to-date met de nieuwe Opel Cascada. Wat waterval betekent. En net als Robbie Williams wordt Opel met de jaren steeds seksier.

Opel Cascada_femmefrontaal_voor

Little black dress
Vergelijk de Opel Cascada met je favoriete zwarte jurkje met verleidelijke A-lijn. Glamorous tijdens een cocktailfeestje op een luxe jacht en tegelijk praktisch voor een ritje naar de Appie om een weekje bonusaanbiedingen in te slaan. De kofferruimte biedt voor deze laatste activiteit namelijk voldoende ruimte. Denk er wel aan dat je met het dakje open minder boodschappen kunt vervoeren, zo’n 280 liter. Met het dakje dicht iets meer, in totaal 380 liter. Daarnaast klap je gewoon de stoelen op de achterbank neer. En in de zilte blauwe zeelucht kun je vervolgens zoveel pakken melk, Duitse braadworst of Moezel-wijntjes meenemen als je wilt.

Opel Cascada_femmefrontaal_interieur

All seasons
In tegenstelling tot veel premium cabrio’s kun je in de Opel Cascada met een gangetje van 50 km per uur je dakje gewoon open en dicht doen. En dat doet hij ook nog eens in een rap tempo dat ik niet vaak heb meegemaakt, zeventien seconden namelijk. Snel genoeg om een Hollandse stortbui voor te zijn. Verwacht je geen visite op de achterbank dan kun je het windscherm van de Opel Cascada uit de kofferbak halen en installeren. Het vergt een paar handelingen voor manlief, maar binnen twee minuten ben je rijklaar en is de Cascada omgetoverd tot een windvrije tweezitter. Op die manier kun je ook midden in de winter warm en romantisch cabriolet rijden.

Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

Sixpack
De Opel Cascada toont in het interieur mooie finesses afgewisseld met wat lompe details. Zoals dat hoort bij Opel. Het design van het stuur is bijzonder, alsof hij een lang gezicht naar je trekt. Positief: hij geeft je wel warme handjes. Daarnaast vind je in de Cascada een plastic knoppencircus waar je u tegen zegt. Je zult echt je best moeten doen om hem hierin beter te leren kennen. Intuïtief met je vingers de radio luider zetten, de navigatieknoppen vinden of verwarming zachter zetten omdat je billen nu wel voldoende opgewarmd zijn is er niet bij. Ook is de betekenis en het effect van een aantal knoppen op het dashboard, FDI, LDW, FCA,TSR, voor mij een raadsel gebleken. Zijn mokka lederen zetels deden mij denken aan een lekkere gespierde sixpack en nodigden mij uit het diepte interview met alle ingewikkelde buttons tijdens een ritje in de warme lentezon in de Franse bergen uit te voeren.

Opel Cascada_femmefrontaal_

Monte Carlo-cruiser
Bij het starten van de Cascada komt de veiligheidsriem heel charmant als vanzelf naar je toe. Om een arm-uit-de-komsituatie te voorkomen. De Opel Cascada ontpopt zich vervolgens als een ware cruiser. Geen racer. Alhoewel hij je met zijn 170 pk doet verrassen. Een vlotte en krachtige rakker in de bergen en een manouvreerheld in krappe Franse stadjes. Hij rijdt vervolgens als een ware smooth operator over het circuit van Monte Carlo. Wel even de ontspannen ‘tour’-button uitdrukken en de ‘sport’-button indrukken voor het stijve en scherpe circuitgevoel. Het is echter geen kick ass car waarin je al schuddend en trillend het asfalt kapot rijdt. Hiervoor rijdt hij te comfortabel ondanks of misschien wel dankzij zijn stijve karakter. De remmen zijn gedoseerd, strak en subiet. En voor de hellingproef hoef je al helemaal niet meer bang te zijn in deze bolide. De Hill Start Assist voorkomt dat je gedurende een of twee seconden achteruit holt bij het vertrekken op een steile helling. Een hele geruststelling voor veel Hollanders van het platteland met vakantieplannen in bergachtige gebieden. Along the way kwam ik erachter dat de onduidelijke buttons er voor zorgden dat ik gewaarschuwd werd als ik ongewild van rijstrook zou veranderen (LDW), ik de hoeveelheid Franse bordjes langs de route niet zou missen (TSR); ik over 10 seconden een Rolls-Royce zou naderen (FDI) en voorkwam dat ik voornoemde Rolls-Royce wilde bumperen (FCA). Over dominante mannen gesproken…

Lees ook:  Hier is de mini monster truck van je dromen

Opel Cascada_femmefrontaal_opendak

Flirtfactor
Beter en knapper dan de Volkswagen Golf cabriolet, Peugeot 308 CC en Renault Megane CC? Ja. Goedkoper en groter dan de BMW 3-serie, Audi A3, Eos en C70? Ja. Mazzel, want die laatste twee verlaten binnenkort ook nog eens het strijdtoneel. Als er een FemmeFrontaal welstandscommissie voor mooie en ruime cabrio’s zou zijn komt de Opel Cascada met een dikke pluim door de ballotage. Ideale outfit: een witte getailleerde trenchcoat, zwarte sjaal van chiffon met witte stipjes en classy hoge witte pumps. Flirtfactor: 8, gok ik.

Signature song

“One eye on the shadows protecting his fellows
From sun up to the moon on his back
Sent the villains to Hades
A hit with the ladies”
Robbie Williams: A Man For All Seasons

Nice to know
Een snufje decadentie voor een mooie prijs. Zijn dominante en sportieve blik heeft de Cascada te danken aan het ontwerp van de Opel GTC en Insignia. Het chassis is geërfd van de OPC. Opel hoopt in Nederland 300 stuks van de Opel Cascada te verkopen. Hij is vanaf 34.395 euro voor het model met de 1.4 Turbo benzinemotor van 103 kW/140 pk in verschillende outfits. Tien carrosseriekleuren, drie dakkleuren en drie keuzes voor het interieur, waarvan twee luxueuze lederen versies. FemmeFrontaal zou gaan voor Mercure Red of Carbon Black voor het meest classy imago. Kleuren maken de auto immers. Er is geen hardtop-versie beschikbaar. De softtop is all season bestendig namelijk en maakt de auto minder zwaar dan andere cabrio’s. De geteste Prins Opel Cascada is er vanaf 37.295 euro. Deze heeft een 1.6 SIDI motor met 170 pk en hij verbruikte bij FemmeFrontaal rijgedrag ongeveer 7.2/7.4 op 100 km.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Waar je op moet letten bij het kopen van een auto
Het kopen van een auto, of het nu een grote gezinsauto of...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *