Column Reba: car sharing

Delen is in. Via online communities weten we elkaar te vinden en kunnen we inspelen op elkaars behoeften. Het delen van je huis. Het delen van je maaltijd. Of het delen van je auto. In tijden van crisis lijkt het de ideale oplossing. In maart van dit jaar waren er ruim vijfduizend deelauto’s in Nederland. Zo verdien je er nog wat aan en bovendien is het goed voor het milieu. Kortom, een fantastische ontwikkeling.Toch?

Delen is in. Via online communities weten we elkaar te vinden en kunnen we inspelen op elkaars behoeften. Het delen van je huis. Het delen van je maaltijd. Of het delen van je auto. In tijden van crisis lijkt het de ideale oplossing. In maart van dit jaar waren er ruim vijfduizend deelauto’s in Nederland. Auto’s zijn duur en staan vaak stil. Waarom dan niet je eigen auto verhuren aan een ander op die momenten dat je hem zelf niet nodig hebt? Zo verdien je er nog wat aan en bovendien is het goed voor het milieu. Kortom, een fantastische ontwikkeling. Toch?

Car sharing. Ik heb al moeite met het uitlenen voor één dag. Eén keer ging ik overstag en werd mijn oldtimer trouwauto. De aanstaande bruidegom kwam weken voor de grote dag al langs om proef te rijden. Toen de grote dag naderde werd de MGB uitgebreid onderzocht. Alles in orde. Wat kon er mis gaan? Ik zou de hele dag bereikbaar zijn, for sure. Midden op de dag werd ik gebeld. Het bruidspaar was op pad voor de foto’s en stond met pech langs de weg. Het stel arriveerde die middag met de verroeste Ford van de fotograaf bij het gemeentehuis. De glimmende MG stond 12 km verderop langs de kant van de weg. De benzinepomp was ermee opgehouden.

Een oldtimer is als deelauto dus ongeschikt. Maar die tweede moderne auto dan, die voor mijn huis geparkeerd staat? Ik zou hem kunnen delen met een bekende. Of kunnen kiezen voor peer-2-peer carsharing, waarbij ik mijn auto via een aanbieder verhuur.
Tja. Ik zie het al voor me: neuspeuters op mijn automatten, vette vingers aan mijn stuur, een kras op mijn autodeur, een vluggertje op mijn achterbank, een deuk in de bumper door een over-het-hoofd-gezien paaltje, een achterbak vol tuinaarde door vervoerde plantjes, een bekeuring voor te hard rijden op een plek waar ik nooit ben geweest.
Nee, ik verzin wel een andere creatieve oplossing dan car sharing om deze crisistijd door te komen…

Lees ook:  De hamvraag van het moment: ga je voor elektrisch of hybride?

Heb jij minder moeite met het car sharing, of ben je zelf op zoek naar een deelauto? Check dan de volgende websites:
–    Snappcar.nl
–    Mywheels.nl
–    Car2Go (alleen voor Amsterdam)
–    CareCar

Fotografie: Frank A. Evers

Comments

comments

Written By
More from Reba de Graaf
Cadeautips voor onder de Kerstboom 2015
Nog maar een paar dagen en dan is het kerst! Dus hurry...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *