Je geliefde auto verzekeren, hoe doe je dat?

Het vinden van een goede autoverzekering voor je net aangeschafte fancy auto is geen makkie. Door alle keuzes die je kunt maken in polissen is het afsluiten van een autoverzekering bijna nog lastiger dan het vinden van de ideale little black dress. Een verzekeraar heeft een heleboel gegevens van je nodig om de hoogte van de premie te bepalen. Welke vragen kun je zoal verwachten?

Het vinden van een goede autoverzekering voor je net aangeschafte fancy auto is geen makkie. Door alle keuzes die je kunt maken in polissen is het afsluiten van een autoverzekering bijna nog lastiger dan het vinden van de ideale little black dress. Want voordat je de verzekering afsluit, moet hij eerst goed bij je passen, net als een auto. Een verzekeraar heeft een heleboel gegevens van je nodig om de hoogte van de premie te bepalen. Welke vragen kun je zoal verwachten?

Waar woon je?
Woon je in een gave stad als Amsterdam of woon je afgelegen en mooi tussen de schapen en weilanden op het platteland? Het verkeer in de ene woonplaats is namelijk veel drukker dan ergens anders. De premie van je autoverzekering hangt dan ook af van je woonplaats. Een aantal verzekeraars maakt zelfs onderscheid op basis van uw postcode. Zo kan de autopremie verderop in de straat hoger zijn als daar statistisch gezien meer ongelukken of diefstallen plaatsvinden. Woon je in een grote stad dan is de premie doorgaans hoger dan in een klein dorp.

Wat is je leeftijd?
Hoe lullig het ook klinkt. Uit onderzoek blijkt dat minder ervaren bestuurders vaker ongelukken maken dan mensen die al langer hun rijbewijs hebben. Daarom is de autopremie afhankelijk van je leeftijd. Tot 24 jaar ligt de premie flink hoger, maar ook senioren betalen vaak meer voor hun autoverzekering.

Rij je schadevrij?
Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je autopremie wordt. Als je meerdere schades in een jaar claimt, kan het zijn dat je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. In plaats van een premiekorting krijg je dan een premietoeslag op je autoverzekering. Jouw schadevrije jaren worden automatisch bijgehouden in de centrale database Roy Data. Heb je jaren in een leaseauto gereden of in de auto van je partner of ouders, dan is het verstandig ter voorbereiding je gegevens in Roy Data op te vragen. Als je  niet in Roy Data geregistreerd staat moet er een verklaring van je werkgever/leasemaatschappij of partner naar de organisatie van Roy Data worden toegestuurd met de mededeling dat je zoveel jaren schadevrij gebruik hebt gemaakt van hun auto.

Lees ook:  Déze SUV wint de Women's Worldwide Car of the Year Award 2024

In welke droomauto rij je?
De premie van je autoverzekering is ook afhankelijk van het merk en model van uw auto. Een grotere – BMW 4 serie coupé  – of snellere auto –  Nissan 370Z – kan meer schade veroorzaken, waardoor de autopremie hoger uitvalt dan bijvoorbeeld een Renault Twingo. De nieuwwaarde of dagwaarde van je auto speelt een rol bij de autopremie van WA beperkt casco en All risk autoverzekeringen. Better safe than sorry, zoek alvast uit wat de premie van je nieuwe auto wordt voordat je in onderhandeling gaat met de autodealer.

Welk risico wil je nemen?
Het soort dekking van uw autoverzekering is ook van invloed op de hoogte van je autopremie. Voor de minimaal verplichte WA autoverzekering betaal je minder dan voor een All risk dekking. De grens ligt ongeveer bij 5000 euro waarde van de auto. Heb je een auto van onder de 5000 euro waarde is een WA verzekering vaak voldoende. Heb je een auto met een hogere waarde dan is een All risk verzekering aan te bevelen. Je wilt immers niet onverwacht met hoge kosten komen te zitten. Let daarbij goed op de restwaarde van je auto.

Kies je voor extra zekerheid?
Kies je voor extra aanvullende verzekeringen, dan betaal je een hogere autopremie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je accessoires te verzekeren (voor je handtas of laptop).

Hoeveel rij je per jaar?
Ben je een kilometervreter of een zondagsrijder? Kortom ben je veel de hort op en maak je dus veel kilometers per jaar, dan heb je volgende een autoverzekeraar dus meer kans om schade te rijden. Verzekeraars rekenen een hogere autopremie als je meer kilometers per jaar rijdt. Tip: houd je kilometers per jaar bij dus bij voordat je opnieuw een autoverzekering afsluit.

Lees ook:  Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON

Hoe wil je betalen?
Ook autoverzekeraars zijn graag verzekerd van verzekeringsgeld. Betaal je de premie voor je autoverzekering een keer per maand, of betaal je een keer per jaar het gehele bedrag? Je krijgt namelijk vaak een korting van 1 tot 2 procent op je autopremie als je voor een betalingstermijn per jaar kiest.

Hoeveel eigen risico wil je?
Bij de meeste autoverzekeraars kun je de hoogte van je eigen risico zelf bepalen, zoals ook bij een zorgverzekering. In de meeste gevallen is het standaard eigen risico € 135,-. Kies je voor een hoger eigen risico, dan gaat uw autopremie omlaag. Je moet dan bij schade wel een hoger bedrag zelf betalen. Dit is een lastige keuze. Tip: rekenen goed uit wat het verschil is en wat je eventueel zelf zou kunnen bijleggen mocht je schade krijgen. Dat kan je best wat geld schelen namelijk.

Waar sluit je een autoverzekering af?
Autoverzekeraars zijn er in alle soorten en maten. Om je een beetje op weg te helpen in de jungle testte ik de website van UnitedConsumers. Het interessante aan UnitedConsumers is dat zij in enkele seconden meer dan 100 verschillende goedkope autoverzekeringen aan je voorleggen. Zonder dat je daarvoor eerst in gesprek hoeft te gaan met een verzekeringsagent. Je kunt er dus rustig over nadenken, belangrijk. Met deze tips wensen we je veel succes met de voorbereidingen!

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Toetjes en auto’s
Soms weet je maar nooit wat er uit een spontane brainstorm sessie...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *