Femme Frontaal roadtrip door de Champagne en de Auvergne

roadtrip

Mazda MX-5 mee, dakje open, Franse chansons op, koffertjes achterin en gaan! Een roadtrip langs eindeloze wijnvelden, middeleeuwse stadjes, glooiende landschappen en logeren in pittoreske dorpjes. Dat klinkt niet slecht, toch? Er zijn echt slechtere manieren om je nieuwe cabrio te testen. FemmeFrontaal Odiel trok er met een vriendin op uit deze zomer!

Wij stapten in de zwarte MX-5 en stippelden, in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme, een toffe route uit door de Champagnestreek en de Auvergne. Eentje die jij ook kan rijden. In vijf dagen reden wij in ongeveer 2500 kilometer van Amsterdam, Epernay, Troyes, Les Riceys naar een vulkaangebergte in de Auvergne en weer terug.

Video roadtrip! (11 min + bloopers eind)


Dag 1: Epernay & Etoges

Route & to do
Echte campagne komt altijd uit de Champagnestreek. Anders mag het simpelweg geen champagne genoemd worden. Na nog geen vijf uurtjes rijden van Amsterdam arriveren we in het noorden van de Champagnestreek, in het dorpje Epernay. In de straat ‘Avenue de Champagne’ vind je namelijk de wereldberoemde champagnemerken Moët & Chandon en Perrier-Jouët. Het champagnemerk werd opgericht in 1743 door de heer Claude Moët. De naam Chandon kwam pas later in 1832, toen de schoonzoon in het bedrijf trad. Een rondleiding in het statige gebouw en de beroemde champagnekelders kost bijna 20 euro per persoon en duurt ongeveer een uur. Meer informatie over Moët & Chandon.

roadtrip
In Epernay de belangrijkste straat.
roadtrip Mazda MX-5
Arrivé à Moët & Chandon.

Sleep & eat
Vanaf Epernay rijden we later door het glooiende landschap richting Etoges. Even Max, zo heb ik mijn Mazda MX-5 gedoopt, op zijn staart trappen en lekker in die bochten hangen. Binnen driekwartier arriveren we bij Chateau Etoges. Slapen en eten in een prachtig 17e -eeuws kasteel!  Het kasteel werd in die tijd door de Franse koningen gebruikt als tussenstop als ze op doorreis waren met familie. Chateau Etoges is sprookjesachtig met weelderige fonteinen, fantastische tuinen en mooie vijvers. In het kasteel voelen wij ons als ‘Sissy’. Iets met prinsen en witte paarden (knipoog). De hoge plafonds, het antieke meubilair, de immense kroonluchters en de romantische hemelbedden maken indruk. In de Orangerie van het hotel eten wij bij kaarslicht een chique maaltijd van verse zalm, Franse kazen, brood en salade. Uiteraard hebben wij een passende wijn uitgezocht uit het imposante wijnboek (een wijnkaart van 30! pagina’s). Meer informatie over Chateau Etoges.

roadtrip Mazda MX-5
Chateau Etoges.
roadtrip Mazda MX-5
Diner in de Orangerie van Chateau Etoges.

Dag 2: Troyes & Les Riceys

Route & to do
En dan is er nog die andere Champagnestreek: de champagneroute van Aube, Cotes des Bar. Deze route leidt ons door langs groene wijngaarden en valleien met als tussenstop het middeleeuwse dorpje Troyes. Troyes ligt ruim 100 km onder Epernay. Het oude centrum van Troyes is schilderachtig met krappe steegjes, gerestaureerde vakwerkhuizen en knusse straten. Gelijk ook onwijs toeristisch. Maar zeker de moeite waard om even rond te snuffelen.
We zetten onze roadtrip vanaf Troyes voort richting Les Riceys. Een wijndorpje in de streek Aube waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is gelijk hét enige dorp in de Champagne dat drie ‘beschermde’ champagnes heeft: dé champagne, rosé des Riceys en Coteaux-champenois. Door de zoon van de hoteleigenaresse van hotel Le Marius, Joffrey, worden wij verrast met een privé tour langs de wijngaarden van de familie: Champagne Joffrey. Wij hadden mijn heerlijke MX-5 mee, maar wil je echt terug in de tijd, dan kun je bij dit champagnehuis een klassieke Citroen 2CV reserveren voor een tour door de regio. Hoe romantisch is dat?! Meer informatie over Champagne Joffrey.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

 

roadtrip mazda mx-5
Middeleeuwse stadje Troyes.
roadtrip
Verlaten wegen in de champagnestreek.
roadtrip mazda mx-5
Wijngaarden van Champagne Joffrey.
roadtrip Mazda MX-5
Eigenaar van de wijngaard himself, privat tour.

Sleep & Eat
Na een indrukwekkende tour langs de wijngaarden van Joffrey Champagne, verblijven we in hotel-restaurant Le Marius. Het kleine driesterrenhotel bevindt zich naast de kerk van St. Pieter in het dorp Les Riceys. En die klok, die hoor je op je hotelkamer (knipoog). Het hotel ademt de sfeer uit van de 17e eeuw, maar met alle luxe uit de 21e eeuw. Yeah we hebben wifi! Het restaurant bevindt zich in de kelder van hotel, waar ook de champagnekelder van Joffrey Champagne huist. Meer informatie over Hotel Le Marius.

roadtrip mazda mx-5
Hotel en restaurant Le Mariusin Les Riceys.

Dag 3: Op naar de Auvergne

Route & to do:
Op naar de Auvergne voor deel twee van onze roadtrip. Omdat de route naar onze sleepover in de Auvergne ruim 450 km is, kiezen we ervoor om de eerste 300 km via de tolweg te rijden. We hebben flink kunnen blazen over het verlaten asfalt. Wisten wij veel dat de tolheffing dik € 30,- was. Maar dan heb je de weg dus voor jezelf. Spelen met Max was het devies. Want ja dames, leuk al die bubbels, maar een roadtrip gaat toch vooral over lekker rijden. De laatste 150 km stippelen wij een route uit via de D-wegen (Departementswegen) in de Auvergne. Onderweg verandert het landschap langzaam van lang gestrekt en glooiend naar bergachtig. Met kronkelige bergweggetjes en slaperige dorpjes waar je in één zucht weer uit bent gereden. Onze eerste stop is de studentenstad Clermont Ferrand. Dé stad van Coco Chanel én Michelin. Als ware autofreaks kiezen wij voor een bezoekje aan het Michelin museum in de stad. Het bekende Michelinmannetje is namelijk meer dan een bandenmerk. Het museum geeft ons een beeld van de geschiedenis en toekomst van het bandenmerk, van houten banden, wegenkaarten tot aloude Michelingidsen. Meer informatie over het Michelin Museum.

roadtrip Mazda
En route in de Auvergne
roadtrip mazda mx-5
Stadion en museum Michelin in Clermont Ferrand.

Sleep & eat
Met onze Yokohama banden onder de MX-5 rijden wij vanuit Clermont Ferrand richting het dorpje Saint-Pierre-le-Chastel. Daar arriveren wij bij de meest bijzondere overnachtingsplek ever: Volca Lodges! Geen enkel vijfsterrenhotel kan hier tegenop. Serieus. Wij worden uitbundig en gastvrij onthaalt door de eigenaar van deze unieke houten eco-huisjes. Met uitzicht over de bergen en een kudde koeien en geiten om ons heen is dit wel een heel bijzondere locatie om te verblijven. De kleine lodge is voorzien van een keukentje, badkamer en overheerlijk tweepersoonsbed. Op het terras kunnen we relaxen in een zitzak, dineren aan een schattig tafeltje én genieten van een warme jacuzzi mét uitzicht op de sterrenhemel van de Auvergne. Ons diner ontvangen we in een grote mand op het terras. Alsof het een goodie bag is pakken wij de rieten mand uit: fles rode wijn uit de Auvergne, Franse kazen, vleesplankje, salade én een overheerlijk Frans dessert. Volmaakt gelukkig zijn we. Meer informatie over Volca Lodges.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen
roadtrip mazda mx-5
Prachtig uitzicht in onze Volca Lodge!
roadtrip mazda mx-5
Romantisch dineren met streekproducten.

Dag 4: Puy de Dome & Versailles

Route & to do
De Auvergne is een gebied van dramatisch mooie landschappen met als hoogtepunt een bergtop met 80 vulkanen. Met een kleine kater (iets met Jacuzzi en champagne), heerlijk ontbijt en nu al heimwee naar ons houten huisje op de berg rijden wij naar dé toeristische attractie in de Auvergne: Puy de Dome. De befaamde bergtop. Helaas kunnen wij er niet via kronkelige wegen met de auto naar toe. Een trein brengt ons binnen twintig minuten naar boven. Er zijn echter ook wandelroutes voor de actievere medemens. Eenmaal boven is het uitzicht over de vulkanen waanzinnig gaaf. In de middag vertrekken we weer huiswaarts. Omdat de totale reisafstand van de Auvergne naar Amsterdam is te ver om in één dag te overbruggen, overnachten wij in Versailles. Meer informatie: Puy de Dome.

Day 4: #Auvergne #femmefrontaalroadtrip #friendsofmx5 #FranceFR #Auvergne #France

Een video die is geplaatst door FemmeFrontaal | Women & Cars (@femmefrontaal) op

Sleep & eat:
Versailles is een voorstad van op zo’n 19 km van Parijs. Een stadje, niet alleen interessant om haar wereldberoemde paleis, maar ook om haar aristocratische herenhuizen, grote kerk en gezellige restaurantjes. En ook nog eens een paar duiten goedkoper dan hartje Parijs. We overnachten in Hôtel d’Angleterre, middenin het centrum van Versailles. Een prima driesterrenhotel. Dineren kan in Versailles overal. Het lekkerste? Een ouderwetse Franse crêpe, bijvoorbeeld bij Crêperie Royale. Nomnomnomnom.

Dag 5: Paleis van Versailles & Amsterdam

Route & to do
Voordat wij onze toffe roadtrip beëindigen nemen wij snel een kijkje bij het Paleis van Versailles (1624). Toch wel iets wat je gezien moet hebben! Het paleis van zonnekoning is 800 hectare groot en was bekend om zijn weelderige hoffeesten. Het paleis opent al om 9 uur in de ochtend. De wachtrij is echter één a twee uur. Ook vanwege het prachtige zomerweer besluiten alleen we de unieke tuinen van het paleis te bezoeken. Een goede keuze, want daar kun je zo naar binnen. De entree is 8 euro per persoon en je kunt je er wel een dag vermaken. We genieten er van indrukwekkende fonteinen (die op de maat van de muziek dansen), prachtige wandelpaden, geweldige tuinen en heel veel selfiefreaks (knipoog). Meer informatie: Paleis van Versailles.

roadtrip mazda mx-5
De waanzinnig mooie tuinen van Paleis van Versailles.

Nabrander:
Mocht je in de champagnestreek een aantal champagnehuizen willen bezoeken, lees je dan eerst goed in en reserveer de rondleiding alvast. Wij waren er gedurende ons ‘eigen’ hoogseizoen, begin augustus. Dan is de vakantieperiode voor de Fransen zelf. Niet handig dus. Dat betekent dat veel restaurants én wijnhuizen simpelweg dicht zijn.  Plan je roadtrip door de champagnestreek dus in het voorjaar of het najaar. En als je een oogstfeest mee wilt maken houd de agenda van de champagnestreek in september/oktober goed in de gaten!

In samenwerking met Atout France – Frans Bureau voor Toerisme www.france.fr en Mazda #friendsofMX5

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Jeep Wrangler 4XE Rubicon: voor grote moddersporen met minimale CO2-footprint
Toen Jeep een plug-in hybride van de Wrangler aankondigde, zal menig off-road...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *