Handige tips bij het aanschaffen van een tweedehands auto

tweedehands auto, autoverzekering vergelijken

Ben je van plan om een tweedehands auto aan te schaffen? Dit kan een vrij spannende beslissing zijn. Je wilt immers heerlijk kunnen rijden in je auto, en geen kat in de zak kopen. Als je de auto gaat bekijken is het handig om iemand mee te nemen die verstand heeft van en ervaring heeft met het aanschaffen van een auto. Daarnaast is het belangrijk om, hoe mooi de auto ook is, altijd kritisch te blijven. In dit artikel geven we handige tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een mooie tweedehands auto.

Wat is de eerste indruk die je van de auto hebt?

Als je een auto op het oog hebt, is het belangrijk om goed naar de autogegevens in de advertentie te kijken. Zo is het verstandig om de vraagprijs van de auto’s met hetzelfde model, aantal kilometers en bouwjaar met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je of de vraagprijs van de auto te mooi is om waar te zijn, of dat de prijs realistisch is óf veel te hoog. Het is ook belangrijk om de papieren goed te controleren. Vraag ook waarom de verkoper de auto van de hand doet.

Controleer of alle gegevens kloppen

Kloppen de officiële gegevens wel? Vraag altijd of de verkoper zich kan identificeren en of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam die staat op zijn identiteitsbewijs. Controleer daarnaast het voertuigidentificatienummer (VIN) dat op het kentekenbewijs staat. Dit wordt ook het frame- of chassisnummer genoemd. Als dit nummer niet hetzelfde is als het nummer onder de motorkap of achter de voorruit, kan het zijn dat je te maken hebt met een gestolen auto. Bij de RDW kun je ook voor niets de gegevens opvragen over het voertuig.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Bekijk onnauwkeurigheden in de auto

Het is vooral van belang goed te letten op onnauwkeurigheden bij de auto. Let er bijvoorbeeld op dat de naden van de motorkap, deuren en achterklep recht lopen. Als dit niet zo is, heeft de auto misschien te maken gehad met schade. Daarnaast moeten de banden hetzelfde zijn en voldoende profiel hebben. Roestplekken zijn ook een punt van aandacht. Deze komen vooral voor op bumpers, dorpels, wielkasten en bij de achterklep. Lekkage kan ook veel voorkomen, vooral in de kofferbak. Let dus op muffe luchtjes of een vochtige plek bij het reservewiel. Onder de motorkap is het belangrijk om te letten op aanslag of druppels. Er kan dan namelijk iets mis zijn met het koelsysteem of het motorblok.

Tijdens de proefrit

Tijdens de proefrit hoort de motor zonder onderbrekingen en regelmatig te draaien. Is de motor al warm? Dan heeft de verkoper de motor waarschijnlijk al warm laten worden. Het kan dan zijn dat je motor koud niet goed start. Verder is het belangrijk op de uitlaat te letten. Bekijk bijvoorbeeld de kleur van het uitlaatgas. Deze hoort kleurloos te zijn. Tijdens het rijden met de auto moet je vooral letten op geluiden als je over drempels, hobbels of door bochten gaat. Vreemde geluiden duiden op slijtage. Let er daarbij op of de auto makkelijk schakelt met de koppeling en of de toerentallen vlekkeloos verlopen. Let daarnaast ook op de helderheid van alle lampjes en of de auto stabiel op de weg ligt. Dit laatste kun je controleren door hard te remmen en je handen van het stuur te laten. De wagen zou dan niet opzij horen te trekken.

Lees ook:  FemmeFrontaal reed mee in de beroemde Zoute Grand Prix van België

Laat je nooit intimideren tot een beslissing

Daarnaast is het van belang dat je je nooit laat intimideren om een auto aan te schaffen. Je bent nergens toe verplicht. Als je langer de tijd nodig hebt om over de koop na te denken, moet dit geen probleem zijn. Als je de auto aanschaft, is het van belang een goede autoverzekering te nemen. Wat makkelijk is als je kiest voor autoverzekering vergelijken. Via een vergelijkingssite krijg je namelijk een overzicht van de laagste premies voor dezelfde verzekering. Handig, want de prijzen van een autoverzekering kunnen aardig verschillen. Kies je een lagere premie, dan hou je lekker wat geld over voor andere dingen.

Tips om veilig in het donker te rijden

Lees het hier!

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Rowan Peperkamp nieuwe redacteur FemmeFrontaal!
Ze droomt van een Porsche Cayman GT4, een Biposto en een subaru BRZ....
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *