Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON

Lancia Ypsilon 2024

De auto-paparazzi had haar al weken geleden gespot, maar nú is ze er toch echt: de nieuwe Lancia Ypsilon. Met de presentatie van de nieuwe Ypsilon begint voor Lancia een nieuwe periode. De nieuwe Ypsilon is er – voor nu – solo voor Italianen, en debuteert als 100% elektrische YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA in een oplage van 1906 gecertificeerde exemplaren.

Herinner je je deze nog?

In 1996 werd de Lancia Y(psilon) geïntroduceerd, gebaseerd op de eerste generatie van de Fiat Punto. In tegenstelling tot de Punto werd de Lancia Y alleen aangeboden als een driedeurs hatchback. De auto viel toen al op door zijn vloeiende lijnen, de doorlopende stootstrip rondom en de grille/koplampen die één geheel lijken te zijn. Ook de handgreep die verborgen zit in de B-stijl trekt de aandacht.

Italië liefhebber en redacteur FemmeFrontaal Jolie Jacobs heeft ook zo’n tijdloos exemplaar op haar oprit staan. Haar ‘Ypje’ (het interview is nogal nostalgisch) heeft een hemelsblauw uiterlijk en een interieur om te smullen; lattebruin leder. Met het ‘Kaleidos-programma’ bood Lancia toen maar liefst 100(!) verschillende kleuropties aan, een unicum voor dit segment in het midden van de jaren negentig. Maar genoeg over vroeger.

Wat moet je weten over de nieuwe Lancia Ypsilon?

Het nieuwe logo van Lancia symboliseert het klassieke erfgoed en de moderne vertaling ervan met elkaar. Wat betreft uiterlijk is de Ypsilon een retro auto van nu, waarin zachte vloeiende vormen geïnspireerd lijken te zijn door de klassieke sportauto’s van Lancia. Zo zijn de ronde LED-achterlichten een knipoog naar de legendarische Stratos. Ook is de letter Y een designelement geworden van geborsteld roestvrij staal. Perfetto. De ‘handgeschreven’ letters van de Ypsilon-naam op de achterzijde benadrukken nogmaals het stijlvolle karakter van de auto, en geven je een hint uit het verleden (denk aan de iconische Lancia-modellen als de Fulvia, Flavia en Flaminia).

Lees ook:  De vernieuwde Škoda Octavia (2024): Improvement in the details

Het interieur oogt warm en kleurrijk, de Italianen noemen het de ‘Lancia-huiskamer’. In het design heeft Lancia de hulp ingeroepen van het Italiaanse luxe interieurmerk Cassina. Het resultaat: een rustgevend, uniek en stijlvol interieur. Volgens de Italianen doet het interieur “denken aan de gastvrijheid van een moderne Italiaans ingerichte woning met stoelen, dashboard en portierpanelen bekleed met een blauwe stof met ‘Cannelloni-structuur’.” Ook is de nieuwe multifunctionele ‘tavolino’ van Cassina – voor het eerst toegepast in een auto – en biedt de mogelijkheid om de smartphone op te laden.

Wat krijg je verder in de nieuwe Ypsilon?

Een groot 10,25-inchdisplay, standaard een parkeerassistentie systeem (op deze auto wil je geen krasje) en de beste verlichting qua technologie. De Ypsilon is ook de enige in het compacte segment die standaard autonoom kan rijden op niveau 2.

Kom je er ver mee?

Ze heeft een elektromotor met 115 kW (156 pk) vermogen en een batterij van 51 kWh capaciteit. Hoe ver we hiermee kunnen rijden,  dat moet de praktijk nog uitwijzen, maar volgens Lancia heeft de nieuwe Ypsilon een flinke actieradius voor zijn klasse: tot wel 403* kilometer (WLTP, gecombineerd). Opladen voor 100 kilometer duurt minder dan 10 minuten.

Wanneer komt ze naar Nederland?

We hopen er stiekem al eerder in te kunnen rijden, in Italië wel te verstaan. Maar wanneer jij als consument de auto kan bewonderen, zal dat in de loop van 2024 zijn. In Italie staat de limited edition in de showroom voor iets meer dan 30K (aanbetaling ruim 9K en restbedrag 22K). 

Lees ook:  Toyota Yaris Cross (2024): subtiele veranderingen, groots effect

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Hoge hakken echte banen
TopGear magazine ligt met ezelsoortjes op mijn nachtkastje. Op mijn Iphone staan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *