Mazda2: design workshop en eerste rij-indruk

Met de lancering van de nieuwe Mazda MX-5 opende Mazda begin september Mazda Space in Barcelona. Twee maanden later is FemmeFrontaal terug voor een Mazda2 Design Workshop én een rondje rijden in de nieuwe Mazda2!

FemmeFrontaal Awesomeness

8 Comfort
7 Drive
8 High Heels proof
7 Flirt factor
9 Value for money
7.8

Met de lancering van de nieuwe Mazda MX-5 opende Mazda begin september Mazda Space in Barcelona. Twee maanden later is FemmeFrontaal terug voor een Mazda2 Design Workshop én een rondje rijden in de nieuwe Mazda2!

Mazda Space bevindt zich in El Born, dé wijk van Barcelona waar creativiteit geen grenzen kent. Met unieke musea en kunstgaleries, knusse koffietentjes, Spaanse kroegjes en tal van concept stores met interessante start ups. In het hart van deze hippe buurt biedt Mazda Space bijna 2000 m2 ruimte voor evenementen en creatieve denkers.

Mazda2_kleuren

Alle nieuwe modellen van Mazda ademen het zogenaamde ‘Kodo design’ uit. Hoe leg ik dat nu uit in het Nederlands? Nou, de pay-off, ‘zoom zoom’ staat voor innovatieve rijden en ‘Kodo’ staat voor ‘ziel van de beweging’ (denk aan een luipaard die sprint). Bijna auto-emocion zou je zeggen, maar dan op zijn Japans. Als je naar het design van zowel de Mazda CX-5, Mazda6, Mazda3 en nieuwe Mazda2 en Mazda MX-5 kijkt zie je dat er goed is geluisterd naar de wensen van de Europese markt. Designers en techneuten van Mazda komen dan ook uit alle werelddelen. In kleine groepjes spraken we met de ontwerpers van Mazda over inspiratie, het gebruik van duurzame materialen, trends en behoeften van mobiliteit van verschillende bestuurders, oud of jong.

Mazda2_ontwerp

De interieurontwerpers van Mazda lieten zich mede inspireren door designers op het gebied van duurzame fashion en interieur in Barcelona. We bezochten daarom twee concept stores: Materia van Beatrice Askanazy en TWOTHIRDS van Lutz Schwencke. Beide stores delen dezelfde filosofie: een liefde voor natuurlijke materialen, een tijdloos design en met de hand vervaardigd producten. Ik werd er bijna hebberig van.

Lees ook:  Mazda2 Hybrid (2024): Is twinning ook echt winning?

Materia

Mazda2_Twothirds

En zoals altijd geldt: kijken en leren is leuk. Maar ervaren is beter! Na de workshops was er tijd om een paar uurtjes te cruisen in de spiksplinternieuwe Mazda2. Een voorproductie exemplaar weliswaar, maar dat drukt de Spaanse pret niet en maakt het alleen maar specialer. ‘Smokey rose’ stond al op me te wachten op de parkeerplaats in El Born. Alsof ik had afgesproken met een mysterieuze dame uit een nachtclub. Ze is echter braver dan gedacht. ‘Smokey rose’ is een unieke nieuwe rosé-achtige kleur op de Mazda2. Het past bij haar figuur, beetje vrouwelijk en lief, but I love it.

Mazda2

Het paradepaardje van de nieuwe Mazda2 zit onder de motorkap, de Japanners noemen het SKYACTIV-technologie. Ook te voelen in de Mazda3, Mazda6 en CX-5. Efficiënte, vlotte en zuinige motoren, zonder turbo. Standaard biedt de Mazda2 een 1.5 viercilinder motor aan met keuze uit: rustig rijden (75 pk), vlot rijden pk (90) of lekker doorrijden (115 pk). En, ‘what you see is what you get’, uiterlijk straalt de nieuwe Mazda2 niet alleen klasse uit, maar innerlijk ook. Alhoewel zij minder testosteron heeft dan bijvoorbeeld een Ford Fiesta of Renault Clio, ze is wel een stukje comfortabeler en rustiger op de weg. Het is geen stuurmonster, zoals geen enkele auto uit dit segment, maar schurkt wel tegen de vlotte stuureigenschappen aan van een Fiesta: direct en sportief.
Ook aan het interieur van de nieuwe Mazda2 is met zorg aandacht besteedt. Ondanks al het kunststof in het interieur is er gebruik gemaakt van verfijnde materialen en klopt het design van het interieur met de look en feel van de buitenkant. Tijdloos en classy. En als je wat meer betaalt dan de standaardprijs kun je de cabine van Miss ‘Smokey Rose’ ook opleuken met pianolakzwarte en zilverkleurige details! Niet geheel passend bij de rosékleur, echter wel bij de rode lakkleur, is het witte lederen off-white interieur. Enfin, voldoende keuze dus!

Lees ook:  De vernieuwde Škoda Octavia (2024): Improvement in the details

Mazda2_interieur

Mazda2_smokey_achterkant

In maart 2015 staat de Mazda2 in de showroom voor een vanaf prijs van 14.490 euro.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Hyundai i20: Ook met een Koreaan heb je kans op sjans…
Wat zou jij doen als je de keuze had? Een Volkswagen Polo...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *