Nieuwe of gebruikte auto kopen? Zeven tips!

auto uitzoeken

Voor veel vrouwen is het kopen van een auto geen hobby. Het is een grote beslissing, want het kost veel geld, en de keuze is reuze. Waar moet je eerst goed over nadenken voordat je online op zoek gaat naar een auto? De Auto Assistent van Marktplaats en FemmeFrontaal hebben alvast zeven tips voor je:

  1. Prijs: Wat is je budget voor een nieuwe of gebruikte auto? Heb je voldoende geld gespaard, sluit je een lening af of ga je de auto privé leasen? Daarnaast moet je nog rekening houden met een autoverzekering, wegenbelasting en de afschrijving van een auto. Pas als je dat in beeld hebt, je weet wat je maandelijks te besteden hebt én je hebt financiële ruimte, dan pas ga je op zoek naar een nieuwe liefde op wielen.
  1. Opties: Welke luxe-eigenschappen vind je belangrijk in een auto? Cruise control, stoelverwarming, airconditioning, parkeersensoren. Het ene automerk is standaard aantrekkelijker behangen dan het andere automerk. Maak een lijstje van opties die je belangrijk vindt en die je leven een stukje gemakkelijker maken.
  1. Brandstof: Gebruik je de auto als kilometervreter of als boodschappenwagentje? Kortom, ga je dieselen of benzine/hybride/elektrisch rijden? Voor de langere ritten is een diesel wat betreft brandstofgebruik nog steeds voordeliger dan een benzine-of hybride auto. Een dieselauto is daarentegen wel weer duurder in de aanschaf én in de wegenbelasting. Reken dus uit wat je per jaar aan kilometers rijdt en maak de rekensom: wordt het benzine of diesel?
  1. Onderhoud:Hoeveel kost een onderhoudsbeurt? Net als je regelmatig een afspraak bij de schoonheidsspecialiste maakt voor een facial, heeft ook jouw auto af en toe een welnessbeurt nodig. Hoe vaak, dat verschilt per automerk. Bij de autodealer zijn servicebeurten vaak inbegrepen. Als je een auto particulier koopt, dan geldt dat niet. Houd dus met je maandelijkse kosten rekening met een eventuele jaarlijkse APK én een onderhoudsbeurt van de auto. Dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar zijn.
  1. Garantie: Krijg je garantie op de auto? Na 5 tot 7 jaar verloopt doorgaans de fabrieksgarantie op een auto. Die fabrieksgarantie dekt vooral mechanische mankementen aan de auto. Lees de kleine lettertjes in de garantievoorwaarden daarom goed door en onderhandel eventueel met de garagehouder voor aanvullende garantie. Koop je de auto particulier, laat de auto dan van te voren goed nakijken door een autobedrijf, om een miskoop te voorkomen.
  1. Aandrijving: Hoe vlot wil je rijden? Het klinkt wollig ‘aandrijving’, maar het is onwijs belangrijk in het rijplezier dat je hebt met een auto. De aandrijving, ofwel de motor en transmissie, bepalen onder meer het aantal pk’s en koppel van de auto. Houd je van flink doorrijden, snel opschakelen en ben je vaak op Duitse snelwegen te vinden, dan zal je doorgaans met een dikkere motor de deur uitgaan. Ook is het praktisch om van te voren te bedenken: wil ik een handgeschakelde auto of eentje met een automaatbak? Vaak kost een auto met een automaatbak meer doekoe’s dan een handgeschakelde auto.
  1. Veiligheid: Wil je veilig je passagiers vervoeren? Het is belangrijk dat je auto betrouwbaar en veilig is, voor jou, je inzittenden én voetgangers. Kijk bij het uitzoeken van een (oude) auto daarom op zijn minst of hij beschikt over airbags en ABS-remmen. Bij auto’s van maximaal tien jaar oud, zit dat vaak wel goed.
Lees ook:  Hoe kun je comfortabel reizen in de auto: slimme trucs om te ontspannen en te genieten van de reis

Met de Auto Assistent van Marktplaats word je stap-voor-stap online begeleid bij het verkopen of aankopen van een auto. Heb jij nog meer tips ter voorbereiding op het kopen van een nieuwe of gebruikte auto deel het hieronder met FemmeFrontaal! 

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Hoe vind je de perfecte autoverzekering?
Mooie auto’s, snelle auto’s, indrukwekkende technologie en motoren die beter presteren dan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *