Top zes ergernissen in het verkeer!

Mijn toeter draait af en toe overuren en mensen die bij mij in de auto zitten zullen zich vaak genoeg afvragen of ik wel écht zo’n nette dame in het verkeer ben. Ik erger mij namelijk groen en geel aan sommige medeweggebruikers die de meest elementaire dingen van het autorijden nog niet snappen: “ya’ll need to learn how to drive”. Een top zes van ergernissen in het verkeer.

1. Het gas zit rechts
Mensen, dit is het eerste wat je leert als je in een lesauto stapt. Gas zit rechts. Geloof mij maar. Met het gaspedaal komt alles goed, tenminste als je weet hoe je hem moet gebruiken. En daar gaat het bij de meeste automobilisten al verkeerd. Voorttuffen met een gangetje van rond de 80 km/h waar 120 de maximaal toegestane snelheid is. Kwader krijg je mij niet, maar ik houd me in. Afijn, onthouden dus: het-gas-zit-rechts.

2. Nür Links (NL)
We blijven nog even bij ‘rechts’. In Duitstalige landen staan wij er al om bekend: het irritante linksplakken. Nein mann! “Nür Links”. Jawohl, dat zijn wij! Het liefst op een A2 met vijf rijstroken, waar men het nodig vindt om in de tweede tot en met vierde baan te blijven plakken terwijl in de meest rechterbaan geen auto te vinden is. Echt mensen, AAAAAAARRRRGGGGHHHHHHH. End of story.

3. 80 kilometer voor de afslag al voorsorteren
Klassiekertje op de A8: je komt koud de Coentunnel richting Zaandam uit en men gaat ‘alvast’ voorsorteren voor de splitsing A8/A7 die drie kilometer (!) verderop pas begint, en vervolgens nog minstens een halve kilometer blokbelijning heeft (lees: tijd zat om van baan te wisselen). Rechts, mensen, rechts.

Lees ook:  The Women's World Car of the Year: How Women Are Changing the Auto Industry

4. Richtingaanwijzers
Oh, en nu we het toch min of meer over richting hebben. Richtingaanwijzers. Nog zoiets. Bij de meeste merken blijkbaar een kostbaar stukje optie, die niet standaard bij de auto geleverd wordt. En als deze er dan per ongeluk toch standaard bij geleverd wordt merk ik toch zeer vaak dat vergeten wordt om deze uit de verpakking te halen voordat de auto de weg op gaat. Grapje natuurlijk. Just use it! Dank u.
Even een dubbelcheck tussendoor: u weet nog waar ‘rechts’ is?

5. Verkeerd afgestelde koplampen
Niet zozeer irritant als wel gevaarlijk. Dus por favor, check even welk knopje je aantikt bij het wegrijden. Met je grote zoeklampen aan.

6. Verkeerd gebruik van de mistlampen
Ook irritant, automobilisten die de mistlampen verkeerd gebruiken. Waar je prima nog een kilometertje of wat zicht hebt, maar waarbij dan toch de mistlamp achter aan is. Dat mag dus niet. Even een snelle ‘opfriscursus mistlampen aan’: achter alleen toegestaan bij mist of zware sneeuwval waarbij het zicht minder dan 50 meter is. Voor de mistlampen aan de voorkant wordt geen exacte richtlijn gegeven, maar mogen alleen aangezet worden als het zicht ernstig belemmerd wordt door regen, sneeuw of mist. Zet dan wel je dimlichten uit om verslechtering van je zicht te voorkomen.

Comments

comments

More from Marjolein Tetteroo
Heb jij ook een knipperlicht relatie met je richtingaanwijzer?
De eerste keer dat ik kennismaakte met het fenomeen ‘geen richting aangeven...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *