Back to basics: 10 tips voor een veilige rit

veilig rijden

Soms scheelt het maar bar weinig, of je was betrokken geweest bij een auto-ongeluk. Vaak zorgen dit soort angstige momenten ervoor dat we weer bewust met beide billen in de bestuurdersstoel zitten én dat we het gevaar op de weg niet moeten onderschatten.

Of je nou net je rijbewijs hebt, of al een baas van het asfalt bent: het kan altijd beter. Hier wat tips om je rij skills te verbeteren!

Terug naar de basis

Hoe meer kilometers we rijden, hoe groter de kans dat we iets té comfortabel worden achter het stuur. Daarmee vergeten we weleens de simpele handelingen die we moesten uitvoeren, toen we het rijbewijs nog moesten halen. Dus begin bij de basis! Gebruik je richtingaanwijzers als je van rijbaan wisselt, gehoorzaam het verkeerslicht – ook als je lonely on the roadbent – etc. Je weet toch.

Laat je niet afleiden en kijk!

Zeg maar dag tegen alles wat een mogelijk afleiding kan zijn. Dat houdt in dat er achter het stuur geen tijd is voor een broodje, een whatsappje, een likje mascara of een teveel mijmeren over je nieuwe liefde. Onthoud dat je ergens heen moet en dat dat al jouw aandacht nodig heeft. Kijk daarbij niet alleen maar strak voor je uit, maar check geregeld je spiegels, zodat je weet wat er om je heen gebeurt.

Spiegelen

Om je spiegels zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is het van belang dat ze op de juiste manier zijn afgesteld. De zijspiegels moeten zo afgesteld zijn, dat het zicht overlapt met het zicht van de achteruitkijkspiegel. Op deze manier verminder je je dode hoeken!

Lees ook:  Hoe kun je een Univé autoverzekering afsluiten die bij je past?

Leer ritsen

De verkeersborden ‘Ritsen na 300 m’ en ‘Ritsen vanaf hier’ staan er niet voor niets! Doorrijden dus op de linkerbaan en pas ritsen bij het laatste verkeersbord. De meeste ongelukken tijdens ritsen ontstaan als bestuurders zich al honderden meters voor die tijd in de rij proberen te proppen. Uit angst voor wat? Doorrijden op de linkerbaan betekent dus niet dat je een ‘aso’ bent, maar dat je het snapt.

Vermijd verblinding

Probeer niet recht in de verlichting van tegenliggers te kijken. De lampen kunnen je verblinden en er is niets gevaarlijker dan wanneer je moet herstellen van een korte periode van blindheid in de nacht. Zorg er dus voor dat je dat vermijdt en focus je op de wegmarkeringen. Probeer zelf ook te voorkomen dat je niet met grootlicht rijdt, als het niet nodig is.

Houd afstand

Houd sowieso een minimale afstand van zo’n vier seconden. Echter kan het soms geen kwaad om wat meer afstand te houden, zodat je zeker weet dat je genoeg tijd hebt om je auto tot stilstand te brengen, mocht je plotseling moeten remmen.

Ga op cursus

Je hoeft niet te wachten tot je oud en lummelig bent om nog een rijcursus te nemen. Het maakt niet uit hoe lang je je rijbewijs al hebt, er zijn genoeg geavanceerde rijcursussen die je kunnen helpen je rijvaardigheid te verbeteren.

Neem veiligheid serieus

Neem de tijd om alle veiligheidsvoorzieningen van je auto te checken, voordat je te comfortabel wordt achter het stuur. Bekijk hoe je ze gebruikt en wat de beperkingen zijn.

Lees ook:  Waar je op moet letten bij het kopen van een auto

Bochtenwerk

Rotondes met meerdere rijstroken zijn vaak een uitdaging voor de onervaren bestuurder, omdat stuurwerk én drukke verkeersomstandigheden dan samen komen. Zorg er daarom voor dat je voordat je de rotonde op gaat, alle handelingen al verricht hebt, waardoor je alle tijd hebt om je te focussen op de weggebruikers om je heen.

Bezoekje aan de opticien

Laat af en toe je ogen testen, zeker wanneer je ouder wordt. Een verminderd zicht kan namelijk vervelende gevolgen hebben in het verkeer. Better safe than sorry.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Miss Evoque: Sanne Hans kiest weer voor Land Rover
Sanne Hans, beter bekend als de zangeres van Miss Montreal, zet haar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *