De eerste keer met sleurhut op pad: bereid je goed voor

Caravan

Voor alles is een eerste keer: de eerste tocht op de fiets zonder zijwieltjes, je eerste vakantie zonder ouders en nu voor het eerst met de caravan op reis. Het vergt natuurlijk enige voorbereiding als je de eerste keer met dit vervoersmiddel op vakantie gaat. Daarom hierbij 4 essentiële tips om te zorgen dat je klaar bent voor je trip.

Voor vertrek

Als je hebt besloten om met de caravan op pad te gaan, is het hebben van een kampeerwagen cruciaal. Maar deze moet vanzelfsprekend ook worden getrokken, waarvoor je een goede trekhaak nodig hebt. Bij het kopen van een trekhaak om de caravan te trekken is het essentieel dat deze goed bij jouw auto past. Een vraag die je jezelf ook moet stellen is of je een vaste, afneembare of wegdraaibare trekhaak wil. Om de caravan te trekken is een trekhaak die 13-polig is, zeker een must. Als je over al deze vragen hebt nagedacht is het kiezen van een leverancier of merk ook belangrijk. Er zijn namelijk veel verschillende designs, typen, kwaliteiten en prijzen. Op de site van Rameder kun je trekhaken van goede kwaliteit vinden. Kleine tip: controleer nadat de trekhaak gemonteerd is of de trekhaakdoos werkt voor het aansluiten van de verlichting op de caravan.

Volg een caravancursus

Het rijden met de caravan achter de auto kan erg lastig zijn als je daar geen ervaring mee hebt. Voor kampeerders die nog wat extra oefening nodig hebben is het volgen van een caravantraining geen slecht idee. Deze trainingen zijn onder andere te volgen bij de ANWB. Meer informatie over de caravantrainingen van de ANWB vind je op deze pagina.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Een oefenweekend

Als je na de training meer vertrouwen hebt gekregen in je rijkunsten met een caravan, is het natuurlijk leuk om een proefweekend weg te plannen. Kies een plek in Nederland waar je voor een goedkoop prijsje een paar dagen kan verblijven. Het rijden met de caravan, het opzetten van de voortent en het slapen in de caravan: een keertje proefdraaien is fijn om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Voor een breed aanbod van campings in Nederland met staanplaatsen kun je hier kijken.

Het beladen van de caravan

En dan ga je bijna op vakantie! Voor het inpakken is het belangrijk om je caravan op de juiste manier te beladen. Een goede belading zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan sturen en dat de combinatie minder gevoelig is voor de luchtstromen die ontstaan door inhalende vrachtwagens en hierdoor minder zal gaan slingeren. Daarnaast is het verbruik van de combinatie lager als deze goed beladen is. Een belangrijke vuistregel bij het inpakken van de caravan is dat de beladen caravan niet zwaarder dan driekwart van de beladen auto mag zijn. Het is dus slim om eerst je auto vol te pakken en vervolgens pas spullen in de caravan te leggen. Het in de gaten houden van het gewicht kan gemakkelijk met een caravanweger. Als je optimaal voorbereid wil zijn voor je eerste caravanvakantie, dan is het verstandig om een checklist te maken met alle punten waar je op moet letten.

Foto header: iStock

Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Opel Astra Auto van het Jaar 2016
Dik verdiend! De Opel Astra is Auto van het jaar 2016 geworden!...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *