Schadevrije en Roy-data jaren: hoe zit dat?

roy-data

Terwijl jij elke dag van A naar B rijdt, spaar je voor korting op je verzekeringspremie. Hoe? Door schadevrije jaren op te bouwen. Wanneer komen deze schadevrije jaren aan de orde en hoe weet je hoeveel schadevrije jaren je al gereden hebt? Wij leggen het je uit!

Wat heb je aan schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat jij geen schade doorgeeft aan je verzekeraar. Dit gaat automatisch: zolang jij geen schade claimt, bouw je de jaren vanzelf op. Het aantal schadevrije jaren kunnen in je voordeel werken, aangezien verzekeraars de premie berekenen op basis van het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op je verzekeringspremie.

Een nieuwe autoverzekering afsluiten

Wanneer je een nieuwe autoverzekering af wilt afsluiten, is het van belang dat jij weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Bij Overstappen.nl kun je verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken, een nieuwe verzekering afsluiten en direct overstappen. Maar dan heb je dus wel het aantal schadevrije jaren nodig. Op de volgende manieren kun jij je schadevrije jaren achterhalen:

  1. Polisblad
    Sinds 2014 zijn verzekeraars verplicht om het aantal schadevrije jaren te vermelden op het polisblad. Dus pak het polisblad van je oude autoverzekeraar erbij!
  2. Navragen
    Kan je je polisblad niet zo snel vinden? Dan kun je het ook navragen bij je verzekeraar. Zodra je de autoverzekering hebt opgezegd, sturen ze je een royementsverklaring. Daar staan het aantal schadevrije jaren op. Heb je deze verklaring nog niet gehad? Neem dan contact met ze op!
  3. Roy-data
    Roy-data is een database waar alle schadevrije jaren worden bijgehouden. Via Roy-data kun je zelf schadevrije jaren opzoeken. Echter geldt deze inzage niet als officiële verklaring, daar heb je alsnog die royementsverklaring voor nodig.
Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

Bij een nieuwe aanvraag voor een autoverzekering wil de verzekeraar het aantal schadevrije jaren weten, om meteen de premie te kunnen berekenen. Dus ga je een nieuwe autoverzekering berekenen, zorg dat je via bovenstaande opties je schadevrije jaren hebt opgevraagd. Nadat jij je schadevrije jaren hebt opgegeven, checkt de verzekeraar vervolgens de schadevrije jaren in Roy-data om te kijken of het aantal opgegeven jaren klopt. Daarna wordt de premie definitief gemaakt.

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Mazda CX-3: de Japanse vertolking van ‘less is more’
In 2015 kwam hij op de markt: Mazda’s compacte SUV, de CX-3....
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *