Sabine Schmitz (1969 – 2021) wint WWCOTY Woman of Worth Award

Sabine Schmitz

Sinds 2018 kiezen de juryleden van Women’s World Car of the Year een vrouw die volgens hen belangrijk is (geweest) voor de rol van vrouwen in de autoindustrie en/of autosport. Dit jaar staat postuum de titel op naam van Nürburgringkoninging Sabine Schmitz.

Sabine Schmitz overleed in maart dit jaar op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ze leed ruim drie jaar aan deze genadeloze ziekte.

Goud voor Sabine Schmitz

De Duitse autocoureur groeide als dochter van de uitbaters van de restaurants rondom de Nurburgring op op het circuit. Geen wonder dat haar sinds 1993 – het jaar dat ze begon met racen – een begrip is op en rond ‘The Green Hell’. Schmitz stond haar mannetje en wist veel topcoureurs van het andere geslacht te verslaan op het asfalt. Zo was ze de enige vrouwelijke winnaar van de 24-uursrace op de Nordschleife.

Ze staat bekend als ‘de snelste taxichauffeur ter wereld’, aangezien ze jarenlang over het 20,8 km lange circuit denderde in haar BMW M5 ‘Ringtaxi’. Schmitz zou in totaal meer dan 20.000 keer de Nürburgring rond zijn geweest. In 2002 debuteerde de ze in een programma van Jeremy Clarkson over de Ringtaxi en sinds 2004 was ze een vaste gast bij Top Gear. Zo verkreeg ze wereldwijde faam én een hele hoop fans.

Zilver voor Loujain Al Hathloul

Op de tweede plek eindigde Loujain Al Hathloul. Ondanks dat haar naam hoogstwaarschijnlijk minder bekend is, heeft ze minstens zo’n belangrijke functie als Sabine Schmitz. Al Hathloul is namelijk een vrouwenrechtenactiviste uit Saoedi-Arabië, die in 2014 in de cel belandde omdat ze per auto haar land in wilde rijden vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. In december 2020 werd ze veroordeeld voor het “promoten van vrouwenrechten”. Sinds 10 februari is Al Hathloul weer op vrije voeten, maar de komende vijf jaar mag ze haar land niet verlaten.

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Range Rover Velar: de állermooiste?
Vorig jaar was het de Jaguar F-Pace, maar dit jaar gaat de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *