Kopen vs. financial lease: and the winner is…

Kia Stonic

Tijd voor een nieuwe auto, maar ga je hem direct betalen of wordt het een financial lease overeenkomst? Het is tijd om het eeuwenoude debat (oké, misschien een tik overdreven maar je snapt ons punt) tot een einde te brengen en alle voor- en nadelen van beide partijen nog eens op een rijtje te zetten. Waar kies jij voor?

Korte opfriscursus

Nog even een korte opfriscursus voordat wij er weer induiken: financial lease is het leasen van een auto tot je deze hebt afbetaald. Je betaald een bedrag in termijnen én aan het einde van de looptijd van het contract is de auto helemaal van jou. Let op, dat is dus een duidelijk verschil met een auto private leasen. Dan heb je een auto volledig tot je beschikking voor een vast maandbedrag, zonder dat deze ooit echt van jou zal zijn.

Naast het feit dat de auto van jou wordt ben je met financial lease zelf verantwoordelijk voor alle extra kosten aan de auto. Denk aan je autoverzekering, de wegenbelasting en het jaarlijkse onderhoud. Gelukkig kun je auto onderdelen tegenwoordig online vaak met flinke kortingen aanschaffen, dat scheelt dan weer.

De voor- en nadelen op een rijtje

Wanneer je twijfelt tussen kopen of financial leasen moet je eerst de volgende punten op een rij zetten: eigendom, kosten en gemak.

Eigendom

Als je de keuze hebt gemaakt om te gaan leasen en je besluit om dit met een financial lease constructie te doen en niet private lease, dan is de kans groot dat eigendom een grote rol speelt in jouw keuze. Daarbij is het belangrijk om te weten dat hoewel de auto economisch gezien jouw eigendom is, tijdens de duur van je contract, deze juridisch nog steeds van de leasemaatschappij is! Na de leaseperiode kan de vlag echt uit en is hij van jou. Afbetaald en al. Dat voelt goed.

Lees ook:  Hoe kun je een Univé autoverzekering afsluiten die bij je past?

Kosten: financial lease

Als je voor financial lease kiest ben je niet in één klap al je spaarcenten kwijt, zoals bij direct kopen wel het geval is. Het rijden van een nieuwere auto wordt daarmee aantrekkelijk voor veel mensen. Maar eerlijk is eerlijk, je betaald uiteindelijk  – over de looptijd – wel meer voor je auto vanwege de rente op de financial lease overeenkomst.

Gemak: financial lease

En dit is eigenlijk de tie-breaker. Want zelfs als je de financiële ruimte hebt om een auto direct aan te schaffen, is een financial leaseovereenkomst voor ondernemers juist aantrekkelijk. Daarmee houd je als ondernemer je werkkapitaal vrij om zo weer te kunnen investeren in je eigen bedrijf. Niet te vergeten dat je met een eigen onderneming de kosten van een leasewagen ook nog eens kan aftrekken als investering.

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Auto’s gemiddeld twee jaar ouder dan in 2010
Een nieuwe auto is en flinke investering, niet zo gek dus dat...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *